69669077_2469176049787555_6847302107578499072_n

Прием на првачиња

 69682314_2474439282594565_8307742523254636544_nБиди совесен возач!

 69077981_2452947064743787_8693590887499825152_o Среќен почеток!

101381244_570323330290675_6365757353672835072_n  101382881_251676985937736_5124380718431993856_n  82890326_1597809000377048_2645683683784130560_n

ЈАВЕН ОГЛАС ЗА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО РАБОТНО ВРЕМЕ НА 130 СТРУЧНИ СОРАБОТНИЦИ – ПРИПРАВНИЦИ – ОБРАЗОВНИ АСИСТЕНТИ ЗА УЧЕНИЦИ СО ПОПРЕЧЕНОСТИ ВО ОСНОВНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

ЈАВЕН ПОВИК ЗА ИЗРАЗУВАЊЕ НА ИНТЕРЕС ЗА ОБЕЗБЕДУВАЊЕ НА УСЛУГАТА ОБРАЗОВНА АСИСТЕНЦИЈА ЗА УЧЕБНАТА 2021/2022 ГОДИНА

 Програми за слободни изборни предмети
66797523_2382882891750205_803020109663698944_n

Програми за слободни изборни предмети изготвени од нашите наставници за учениците од ООУ Кочо Рацин – Куманово… Прочитај повеќе

 Учесници на работна акција Рибариќе 66797523_2382882891750205_803020109663698944_n

Од 14-21јули 2019г. педагот Сашка Стаменковска со уште двајца наши ученици се дел од 130 волонтери кои учествуваат на работна акција Рибариќе од Нови Пазар, Р. Србија…Прочитај повеќе

65954033_450766132387987_6387946305775206400_nII место за нашата УСЕ

Повторно меѓу најдобрите! Иако е започнат летниот распуст, наградите не престануваа -2ро место и пехар за нашата училишна сообраќајна единица (УСЕ)...Прочитај повеќе

65090925_2347685771936584_4030340385069858816_nБисера Ќурчинска -национален победник

Комисија формирана од министерот, во конкуренција од 19 есеја, избра свој национален победник, односно како победнички текст го одбра есејот на ученичката Бисера Ќурчинска од ООУ„Кочо Рацин“ Куманово…Прочитај повеќе

64807202_2336402553064906_2623225523131645952_n ,,АСНОМ 2019″

Со прекрасна изложба на ликовни творби, денеска се затвори четиридневниот детски ликовен камп ,,АСНОМ 2019″…Прочитај повеќе

62085746_2312925202079308_5567264341402583040_nЕко градина на IV одд.

Еко градината на четвртоодделенците го даде првите плодови! Со недоверба ги насадија, со восхитеност ги одгледуваа, со гордост го набраа!…Прочитај повеќе

61975824_2312907558747739_6601002165697773568_nПосета на Музеј на македонска борба и спомен куќа на Маjkа Тереза

Во рамки на проектот ,,Заедничка грижа за правилно насочување на учениците”, учениците од 7 одд. под координација на Ивана Банчоковска ги посетија Музејот на македонска борба…Прочитај повеќе

61339036_2299882846716877_3158713438482464768_nДен на Училиштето

Ден на Училиштето, празничен, свечен, исполент со многу убави емоции! Свечена седница со доделување на признание за вработените со 10 и 30 години работно искуство, положување на свежо цвеќе пред бистата на Кочо Рацин…Прочитај повеќе

61633953_2298677793504049_6269770916280926208_nПофалници за најуспешните

По повод крајот на учебната година и Денот на училиштето, од страна на Диркторката, Лидија Пешевска, беа доделени пофалници на Ученик на генерација, Давид Цетковски, на 25 континуирано одлични ученици, на ученици кои освоиле 1,2 и 3 место на регионален, државен и меѓународен натпревар…Прочитај повеќе

61310994_2296132243758604_1250114462736711680_n,,Од талент до успех”

,,Од талент до успех” е училишен проект кој денеска, по повод Денот на училиштето, го реализираа учениците од ликовната секција ,,Ван Гог”! Прочитај повеќе

60964864_2287242584647570_5714473250256322560_nДен на просветните работници

По повод Св. Кирил и Методиј и Денот на просветните работници, на 23.5.2019 г. во Занаетчискиот дом Општина Куманово – Сектор за образование и Здружение на просветни работници…Прочитај повеќе

54523315_2314277268816527_771207389981442048_nСветски ден на лица со даунов синдром

По повод светскиот ден на лица со даунов синдром претставници од училиштето ги посетија штитениците на „Порака наша“...Прочитај повеќе

60848019_2283663015005527_8463362958053867520_nПосета на подрачно училиште

Ученици од седмо одд. од централното училиште ги посетија своите другарчиња од подрачното училиште како дел од проектот ,,Заедничка грижа за правилно насочување на учениците”…Прочитај повеќе

54516130_2185708304800999_2548184348457172992_nЕко акција по повод Ден на пролетта

21 март во нашето училиште, беше работен ненаставен ден со посебни соджини од екологија…Прочитај повеќе

53889059_2176927805679049_5054980334760755200_nХуманитарна акција за семејстото Мичиќ

Трет и последен ден од хуманитарната акција спроведена од Црвен крст Куманово. Учениците и персоналот на нашето училиште…Прочитај повеќе

53552238_2172263376145492_1524224347923808256_nGOAL! мобилност во База, Шпанија

Нашите учесници во Еразмус проектот GOAL! (Учиме преку игри!) имаа чест и задоволство да бидат дел од отварањето на Олимписките игри (Традиционални и забавни игри по една од секоја држава) GOAL! во База, Шпанија…Прочитај повеќе

54169417_2172014656170364_6178468441373016064_nВтора активност од проектот со „Оксижент“

На 11.03.2019 год. се реализираше втората активност од проектот “Велосипедизмот и спортскиот дух -здрави животни навики во современото живеење” поддржан од планинскиот велосипедски клуб “Оксижен”…Прочитај повеќе

53641299_2171876192850877_7880909068515147776_n,,Жената и фотографијата”

Леона Димиќ и Мила Јовановска за прв пат ги изложија своите уметнички фотографии на традиционалната изложба по повод 8 Март, ,,Жената и фотографијата”...Прочитај повеќе

 53364359_2239767862729123_6192729523797098496_nПодарок од првонаградените

Бисера Ќурчинска, со менторот Далибор Јовановски, како едно од првонаградените учесници, денеска беа на прием кај Градоначалникот на Општина Куманово, Максим Димитриевски…Прочитај повеќе

52979979_2160797553958741_5488790534375866368_n Училишни сообраќајни единици во авто школа „Галеб“

На ден 28.02.2019год. (четврток) продолжи едукацијата за УСЕ – Училишни сообраќајни единици како дел од проектот “Безбедност во сообраќај” …Прочитај повеќе

53333256_2161150173923479_7738832117299150848_nРегионални натпревари

На Регионалниот натпревар по географија одржан на 3.3.2019г. сите наши натпреварувачи се пласираа на државен натпревар…Прочитај повеќе

С52599251_2145926078779222_587687762455429120_nтара хартија

Уште една успешна акција за собирање на стара хартија! Собравме 356 кг. стара хартија и помогнавме во реализација на училишниот проект ,, Од талент до успех”!

52598937_2144923712212792_1802640887012917248_n КУД ,,Панче Пешев”

Културно-уметничкото друштво,,Панче Пешев” со прекрасна презентација го претстави своето постоење и дејствување пред многубројната публика...прочитај повеќе

52724329_2144774785561018_7379353177214156800_n ,,Велосипедизмот и спортскиот дух- здрави животни навики во современото живеење”

,,Велосипедизмот и спортскиот дух- здрави животни навики во современото живеење” е проект кој заживеа во нашето училиште, по потпишаниот меморандум за соработка со планински велосипедски клуб ,,Оксижен”прочитај повеќе

52126892_2141486832556480_1600220783454453760_nЕ-твининг платформа

На покана на директорката Лидија Пешевска, советничка од БРО, Сања Димитријевиќ во нашето училиште ја организираше обуката за е-Твининг платформа...прочитај повеќе

51800986_2135242763180887_5329939390816845824_nОфицијално лого на ESCEI

Еразмус+ проект ESCEI го доби официјалното лого. Учениците од Италија и Шпанија направија одлична комбинација од нивните победнчки цртежи на натпреварот…прочитај повеќе

52005932_2131111026927394_7415134708670922752_nНатпревар во фудбал меѓу 4 и 5 одд.

Второ место V-5 ООУ,, Кочо Рацин” Куманово во проектот подржан од ФФМ и ФУСМ ,,Фудбал во основните училишта во зима” – за lV I V одделение за Општина Куманово .

 51658185_2131099776928519_7385197992048852992_nПредавање на тема „Безбедност“ во 1 и 2 одд.

Во медијатека се одржа час по безбедноста организирано од СВР Куманово за ученици од прво и второ одделение.

51754567_2129959083709255_1384031770659258368_nНатпревар во фудбал меѓу 2 и 3 одд.

lll-2 одд. од ООУ,, Кочо Рацин” Куманово на 11.2.2019г. го освои првото место на натпреварот во рамки на проектот ,,Фудбал во основните училишта во зима” – подржан од ФФМ и ФУСМ, во конкуренција на ll и lll одделенија

52744523_2147579808613849_7127211345371463680_nМеѓународни натпревари

На 22.2.2019 г. во нашето училиште се одржа првиот круг на Меѓународниот натпревар по англиски јазик HIPPO – седми по ред, на кој учествуваа 60 ученици од четврто до деветто одделение, од кои најмалиот и единствен учесник во категорија Little Hippо…Прочитај повеќе

51579794_2125484080823422_2280622544639754240_nEдукативно теренска обука на Училишните сообраќајни единици

На 07.02.2019 се одржа едукативно теренска обука на Училишните сообраќајни единици – УСЕ во нашето училиште…Прочитај повеќе

51161372_2116220058416491_2119066228814249984_nОпштински натпревари

На 26.1.2019г. во ООУ ,,Крсте Мисирков” се одржа Општински натпревар по географија. Според освоените бодови, пет наши ученици се пласираа за учество…Прочитај повеќе

51960795_2139880729383757_3371204510205607936_nУчилишни натпревари

На 9.2.1019г. во училиштето се одржа шаховски турнир за ученици од 1-9 одд. организиран од страна на Шаховски клуб Куманово…Прочитај повеќе

50938144_2103540923017738_5580023306259529728_nПосета на училиштето „Anna Gironella de Mundet“ во Барселона

Во период од 20-27.1.2019 г. пет ученици го посетија училиштето„Anna Gironella de Mundet“ во Барселона преку  проектот Еразмус+ ESCEIПрочитај повеќе

49070767_2060976707274160_4922596489076670464_nНовогодишна бајка

Во холот се одржа приредба насловена Новогодишна бајка. На манифестацијата присустувааа и учениците од подрачните училишта…Прочитај повеќе

48414476_2055468517824979_6105502826824204288_nДржавен натпревар во рецитирање и есеј

Бисера Ќурчинска од 9-4 одд. под менторство на наставникот по македонски јазик Весна Тодоровска го освои второто место на државен натпревар „Најдобар есеј 2018г.“распишан од СДМЈЛ...Прочитај повеќе

48414241_2057785977593233_732684325065064448_n„Творење и креирање на дела од отпад од пакување“-2018 год.

Добитници на 3 награда во Државата на изложба ,,Творење и креирање на дела од отпад од пакување“- „Асамблаж“ под покровителство на „Еуро-Екопак“ … Прочитај повеќе

47306753_2246607905583464_5363428917271068672_nСоработка со „Порака наша“

По повод 3 Декември-светскиот ден на лица со попреченост и 6 декември-роденден на „Порака наша“ нашите претсавници...Прочитај повеќе

48395804_2050932238278607_5656331775459196928_nДЕБАТА НА ОСМООДДЕЛЕНЦИ

Дека постои огромна потреба да се дебатира, да се разменат мислења и ставови меѓу учеиците, наставниците, стручната служба, покажа и денешната дебата на тема: ,,Насилните игри прдизвикуваат насилство меѓу децата”…Прочитај повеќе

48379474_2049337378438093_7952018655896666112_nИзбор на официјално лого на проектот GOAL!

Kреативностa на нашата ученичка Анастасија Спасевска беше препознаена од страна на петте партнер училишта и благодарение на неа GOAL! има прекрасно лого… Прочитај повеќе

47438167_2031852816853216_7584610437384110080_nПосета на градска библиотека „Тане Георгиевски“

Учениците од II одд. и III одд. ја посетија градската библиотека ,,Тане Георгиевски” и се запознаа со начинот на зачленување, врќање и чување на книги… Прочитај повеќе

46964687_2020217648016733_4829614252459294720_n,,ФЛОРА И ФАУНА-ИЗВОР НА ЖИВОТОТ И УБАВИНАТА“-2018

На 12-та меѓународна ликовна изложба за деца и младинци ,,ФЛОРА И ФАУНА-ИЗВОР НА ЖИВОТОТ И УБАВИНАТА“-2018, која се организира денеска во Скопје од страна на Детски ликовен центар...Прочитај повеќе

46518624_2013197468718751_3909306188033949696_nПосета на „Здравје Радово“

На 23 ноември беше посетен погонот за производство на млеко и млечни производи ,,Здравје -Радово” Куманово...Прочитај повеќе

46908895_2013183468720151_3552952223203852288_nНедела на стари лица

По повод Недела на стари лица, учениците од 4 одд. го посетија Домот за стари лица ,,Зафир Сајто” и ги разнежнија и разиграа срцата на штитениците на овој дом. ...Прочитај повеќе

46516638_2012694432102388_6118196302019821568_nKрводарителската акција „Дарувај живот“

„Дарувај живот“ беше слоганот на крводарителската акција која денеска се реализираше во нашето училиште… Прочитај повеќе

46449215_2007189809319517_3589080629104345088_n„Етно вешта жена и вешто дете 2018“

На 18.11.2018г. во просториите на ресторант „Парк“, 10 ученици од V одд. под координација на Ирена Анастасовска, а придружувани од своите наставници и родители учествуваа во „Етно вешта жена и вешто дете 2018“… Прочитај повеќе

46434248_2003418659696632_784415084431540224_n,,Млади библиотекари”

На Државниот натпревар ,,Млади библиотекари” во Демир Хисар, ученичка Бисера Ќурчинска, под менторството на Ивана Ѓорѓиевска, го освои 4 место во конкуренција од 21 ученици…Прочитај повеќе

46299623_2003101236395041_9096609229619331072_nПредавање,,Трговија со луѓе”

Училишната медијатека беше преполна со осмоодделенци, членови на училишниот клуб на Црвен крст, кои беа заинтересирани за предавање на тема ,,Трговија со луѓе”, организирано од Црвен крст ...Прочитај повеќе

46153332_2000391480254048_2741161206206169088_nПРОЕКТ “ФУДБАЛ ВО УЧИЛИШТЕ,,

Во рамките на проектот на Фудбалската федерација на Македонија – “ФУДБАЛ ВО УЧИЛИШТЕ – фудбал сега, фудбал насекаде“…Прочитај повеќе

46135355_2001077793264052_3219874756325015552_nМеѓународна изложба ,,13 Ноември”

На свеченост во Кинотека на Македонија, нашата ученичка Тамара Илиевска од 8-3 одд. под менторството на Далибор Јовановски…Прочитај повеќе

46060544_1999096636795501_5570766762678419456_nМеморандумот за соработка со „Фото клуб Куманово“

По потпишувањето на меморандумот за соработка меѓу нашето училиште и Фото клуб Куманово на 7.11.2018 г. …Прочитај повеќе

46043955_1998331810205317_4031389344932560896_nГостување во Амиен, Франција

Проект Еразмус+, GOAL! Учиме преку игра…Прв ден  во Амиен… Прочитај повеќе

45748886_1994097690628729_3889008310032007168_nПроект „Заедничка грижа за правилно насочување на учениците“

Во рамки на проектот „Заедничка грижа за правилно насочување на учениците“, учениците од 8 одд. заедно со нивните наставници ја посетија црквата „Св.Спас“, гробот на Гоце Делчев Прочитај повеќе

46235336_2000979773273854_759090917872238592_nАЈДЕ ДА РЕЦИКЛИРАМЕ!

Успешна собирна акција на стара хартија! Учениците и наставниците собраа 690 кг. стара хартија. Сите учествуваа, некои собирааа, некои носеа, други товареаПрочитај повеќе

45524609_1990190044352827_5064027936772849664_nМесец на книгата во градинката „Ангел Шајче“

Продолжува традиционалното дружење со дечињата од градинката „Ангел Шајче“. По повод Месец на книгата, учениците од литературната секција од Училиштето, денеска им приредија прекрасни мигови на своите помали другарчиња…Прочитај повеќе

45146235_1983818881656610_7671749980880633856_nМеморандум за соработка со „Кирил и Методиј“ од Ќустендил

Прекрасна посета од збратименото училиште ,,Кирил и Методиј” од Ќустендил! По потпишаниот меморандум за соработка со најголемото и најстарото училиште од ЌустендилПрочитај повеќе

45212460_1984936681544830_3207190090107322368_n,,Мојот град”

Неколку ученици од предметна и одделенска настава во Центарот за култура ,,Трајко Прокопиев”, учествуваа на ликовна работилница ,,Насликај го својот град”, по пово Ден на градот…Прочитај повеќе

45196122_1983792328325932_4838206235750694912_nНароден вез

Евгенија Петрушевска, Бисера Ќурчинска и ликовниот педагог Далибор Јовановски повторно наградени! „Здружение за грижа и воспитување на деца-Куманово“ има ја додели третата награда...Прочитај повеќе

45238685_1983735388331626_6931026997455880192_nДруштвото на писатели на Куманово

На 30.10.2018г. во Центарот за култура ,,Трајко Прокопиев” се одржа музичко-поетска вечер ,,Вечер со наградените ученици” организирана од Друштвото на писатели на Куманово...Прочитај повеќе

49094794_2057770210928143_2905881139107332096_nRoma Pride 2018г.

Учениците од 8 и 9 одд. под менторството на Далибор Јовановски беа учесници на мултикултурната работилница ...Прочитај повеќе

44369371_1961331367238695_300813651076448256_n,,СЛОБОДА, МИР И ЗАЕДНИЧКИ СОЖИВОТ“

На Републичкиот натпревар ,,11-ти ОКТОМВРИ“-2018 година организиран од Детски ликовен центар на тема ,,СЛОБОДА, МИР И ЗАЕДНИЧКИ СОЖИВОТ“Прочитај повеќе

44346290_1960877970617368_577272690100928512_n,,Математика на дофат”

Во рамки на проектот ,,GOAL”, група од деведесетина ученици и наставници ја посетија интерактивната изложба ,,Математика на дофат” поставена во Кинотека на МакедонијаПрочитај повеќе

 Официјално лого на проектот GOAL!44231258_1960378380667327_8422877874767265792_n

Училишната комисија во состав: Лидија Пешевска, Анита Димовска, Ивана Ѓорѓиевска, Росица Трајковска и Далибор Јовановски имаше многу тешка задача. Имајќи ги во предвид  гласовите на фановите…Прочитај повеќе

43660710_1951856261519539_7962809400450613248_n Велосипедска трка ,,Трофеј 11 Октомври”

По повод празникот 11 Октомври се одржа традиционална велосипедска трка организирана од ,,Трофеј 11 Октомври” КумановоПрочитај повеќе

43505738_1948814435157055_5631437234478514176_nДонација од „Лајонс клуб“

Петнаесетина дечиња од подрачните училишта од с.Градиште и с.Кучкарево денеска беа пресреќни.Претставниците на „Лајонс клуб“ направија хуман гест и им подарија училишни ранци и нов училишен прибор…Прочитај повеќе

43577726_1948740831831082_4906621645982007296_nСвечено отварање на пристапни рампи

Во присуство на претставници од Фондација Отворено општество Македонија, МОБИЛНОСТ Куманово, Совет на општина Куманово, Сектор за образование, бизнис заедницата и медиуми…Прочитај повеќе

43348576_1944946485543850_228083151627354112_nОбука ,,Откривање и работа со талентирани и надарени ученици“

Дека наставниците од нашето училиште постојано ги надградуваат своите способности… Прочитај повеќе

43187033_1943695509002281_5612741061450399744_n Соработка со Црвен крст-Куманово

Во соработка со Црвен крст на Р. Македонија-Општинска организација Куманово во нашето училиште е формиран Училишен клуб… Прочитај повеќе

43237797_1943369602368205_1717653057707180032_nДетска недела 2018/19

Детската недела која се одбележи со низа активности денеска, 5.10.2018 г. заврши со прекрасна манифестација, организирана по повод прием на првачињата во Детската организација! …Прочитај повеќе

43159205_1940671529304679_6402644899337863168_nЛиковно -книжевна колонија„ Преку култура до пријателство“

Сара Стојановска и Сандра Стојановска се ученички од 9-4 одд. кои поради својот сестран уметнички талентПрочитај повеќе

43111316_1940644599307372_6318501353228337152_nПроект „Општествено корисна работа“

Од Меморандум за соработка со Општина Куманово, преку проектот Општествено корисна работа, денеска…Прочитај повеќе

43121724_1939543612750804_1163606335267274752_n„Безбедност во сообраќај“

„Безбедни училишта“ е проект кој и оваа година продолжува во соработка со Сектор за безбедност при СВР Куманово… Прочитај повеќе

42939535_1939521762752989_6240336697947586560_n Донација од „Битолска млекара“ по повод Детска недела

Добредојде на нашите првачиња во Детската светска организација по повод Детската недела им приреди и „Битолска млекара“!… Прочитај повеќе

42643569_1934039313301234_7979230207179489280_nУченичка заедница

На 27.9.2018г во училишната медијатека се одржа првиот состанок на Ученичка заедница. Состанокот беше организиран и воден од педагогот Сашка Стаменковска…Прочитај повеќе

42622465_1933988629972969_4356382184416739328_nИзбери го вистинскиот спорт

„Избери го вистинскиот спорт“- прекрасен спортски настан за ученици од второ одделение организиран од Агенција за млади и спорт…Прочитај повеќе

42161683_1924532934251872_7216769612585631744_nМеморандум со ,,Чекор по чекор”

Потпишан Меморандум за соработка меѓу училиштето ,,Кочо Рацин” Куманово, од страна на директорката Лидија Пешевска…Прочитај повеќе

42058720_1924391640932668_3073073723335507968_nЕколошко интерактивно магионичарско шоу

Во организација на ,,ПАКОМАК’’ Македонија на 18 и 19 септемви во холот на училиштето се реализира бесплатно магионичарско шоу ,,Хокус – покус рециклирањето е во фокус’’ за учениците од 1 до 5 одделение…Прочитај повеќе

41101876_1909946032377229_8837334573789478912_nПроект „Безбедни училишта“

На 7.9.2018Г.15 ученици од 8 одд.  учествуваа на тактичко- показната вежба организирана од СВР Куманово, како дел од проектот Безбедни училиштаПрочитај повеќе

41210431_1909493619089137_7783952088773427200_n,,Радио Рацин”

Започна со работа училишното радио ,,Радио Рацин”! Учениците и наставниците, заеднички, со голем ентузијазам го рестартираа озвучувањетоПрочитај повеќе

41229108_1908554242516408_8629586911192678400_nЕразмус + проекти

Среќа и задоволство е да Ве информираме дека следните две учебни години 2018/19 г. и 2019/20 г. ќе соработуваме со 10 училишта на два Еразмус + проекти...Прочитај повеќе

40684528_1905096069528892_6406451606161719296_n Свечен прием на првачиња во 2018-19г.

Љубопитни очиња, разиграни срциња, весели ножиња- такви беа нашите нови првачиња! Директорката Лидија Пешевска, градоначалникот Максим Димитриевски и стручната служба на Училиштето ги поздравија и им посакаа добредојде…Прочитај повеќе

34984427_1774948989210268_7196684563098107904_nДоделени пофалници на најуспешните

Успешна учебна година… Многу први, втори, трети места на општински, регионални, државни и меѓународни натпревари. Пофалени ученици, пофалени ментори, наградени 25 континуирано одлични ученици, доделена медаља за првенец на генерација Дамјан Филиповски. Прочитај повеќе…

39240147_1983011988431062_8717792465572069376_n Градежни активности од проектот „Сложувалка“

Целта на проектот „Сложувалка“ е постигната!  Нов влез со пристапна рампа за лица со телесен инвалидитет на споредната страна на училишната зграда, нов тоалет за лица со телесен инвалидитет, бетонска пристапна рампа на главниот влез, преадаптирана метална рампа во холот на училиштето, исцртано игралиште за учениците! Прочитај повеќе…

34777578_215695109231945_8744963446593814528_nМузичка сложувалка

На 06.06.2018г. во холот на училиштето ООУ „Кочо Рацин“Куманово се оддржа завршна манифестација од предвидените активности од проектот „Сложувалка“. Прочитај повеќе…

34701187_1772104036161430_8104099427758637056_nСпецијална награда од Еко пакет

Еко велосипед, изработен од вредните раце на нашите третоодделенчиња, менторирани од учителката Милка Ивановска заслужно ја добија специјалната награда на ЕКО ПАКАКЕТ. Прочитај повеќе…

DSC_0665Игри без граници

На 04.06.2018г. учениците од 3 одд. заедно со МОБИЛНОСТ-Куманово ги изиграа првите Игри без граници на новоизбоеното и адаптираното спортско игралиште за ученици. Прочитај повеќе…

29790437_1708195945885573_368777592379896919_nШарено јајце-прва награда за колекција

Учениците од 8 одд. со менторот Далибор Јовановски повторно најкреативни во Општината. На конкурсот распишан од НУЦК „Трајко Прокопиев“ Куманово, „Шарено јајце“, ја добија првата награда за колекција на шарени велигденски јајца…Прочитај повеќе

30127057_1708182712553563_3034103588944732248_nВелигденски базар 2018г.

Успешен Велигденски базар! Учениците, наставниците, родителите и овој Велигденски базар се потрудија да биде разновиден, разнобоен, вкусен и декоративен.Прочитај повеќе…

 30124212_1706094616095706_5192818968636025701_nВелигденски базар организиран од IV одд.

Денеска, 03.04.3018г., четвртоодделенците ни приредија и слатки и слани изненадувања. Учениците, родителите и учителките од IV одд. и овој настан го направија богат со насмевки, успеси, врева и плус искуство за малите ученици! Погледај повеќе…

29695517_1706084536096714_7946090988484955132_nВелигденска работилница со „Порака наша“

На 02.04.2018г. учененичката заедница од 5 одд., координирана од педагогот Сашка Стаменковска и учителките од V одд., реализираа велигденска работилница со пријателите од „Порака наша“. Прочитај повеќе…

29570626_1702539906451177_3946441666221962069_nДенот на шегата

Групни и поединечни маски, секој во туѓа кожа, сите забавни, насмеани, интересни… Тако се прослави Денот на шегата во нашето училиште. Погледај повеќе

На 29.03.2018г. беше одржана интерактивна ликовна работилница под име „Сите сме дел од нашата сложувалка“, како дел од проектот „Сложувалка“, кој се реализира во училиштето заедно со Меѓуопштинско здружение на лица со телесен инвалидитет „МОБИЛНОСТ Куманово“. Проектот е финансиран од Фондација Отворено општество Македонија. Прочитај повеќе…

29571372_1702477303124104_3235136322466499751_nПристапност= Рамноправност

На 29.03.2017г. во холот на училиштето се одржа предавање на тема ПРИСТАПНОСТ = РАМНПРАВНОСТ. Предавач беше претседателот на МОБИЛНОСТ -МАКЕДОНИЈА, Бранимир Јовановски… Прочитај повеќе

29790227_1702452383126596_5482565997784718903_n - CopyООУ „Кочо Рацин“најспорстко училиште за 2017г.

2017 г. ќе биде запаметена по спортските успеси на училиштето-ЗЛАТО ВО КОШАРКА, СРЕБРО ВО РАКОМЕТ! Успех, по успех-сите бевме ГОРДИ!
Прочитај повеќе…

29570496_1702450896460078_2699712805288069802_nСребро на државен натпревар во ракомет

СРЕБРО НА ДРЖАВЕН НАТПРЕВАР ВО РАКОМЕТ!
БРАВО ЗА НАШИТЕ ЗЛАТНИ МОМЧИЊА, БРАВО ЗА МЕТОРОТ АЛЕКСАНДАР АТАНАСОВСКИ!

29542764_1700291876675980_8365876343782117374_n - CopyУчество на МТВ, на „Голем одмор“

Девеесетина учениците од нашето училиште од сите генерации на 28.03.2018г. гостуваа во МТВ, во емисијата „Голем одмор“. Во една опуштена атмосфера, преку песна, игра, рецитал, пофалби за постигнатите резултати ,достоинствено го претставија нашето училиште! Прочитај повеќе…

29496950_1694340380604463_6925194827354327060_nИзложба на цртежи за лого на „Сложувалка“

На 22.03.2018 г, во холот на училиштето беа доделени пофалници на ученици кои учествуваа на конкурсот за лого на проектот„Сложувалка“, кој се реализира во соработка со МОБИЛНОСТ-Куманово, а е финансиран од Фондација Отворено општество-Македонија .Прочитај повеќе…

29497402_1692983017406866_5994587752317817526_nСветски ден на лица со даунов синдром

По повод Светскиот ден на Дауновиот синдром, денеска на 21.03.2018г. од 11:30 до 12:30 часот на градскиот плоштад, волонтерите од нашето училиште заедно со дефектологот Росица Трајковска и наставникот Анита Димовска, пружија повторно поддршка и помош на нашите пријатели од „Порака наша“…Прочитај повеќе

 29511342_1692963350742166_5443029032550700164_nПредавање од СВР Куманово

Во рамки на проектот „Заеничка грижа за првавилно насочување на учениците“, на 20.03.2018г. во училиштето се реализираа две предавања од страна на СВР-Куманово, Одделение за превенција.Прочитај повеќе…

29339841_1687250237980144_4812927906156002188_nСребро на Државен натпревар во кошарка

Стефановски Ненад, Лука Перица, Вучковски Милош, Трендевски Здравко, Јовановиќ Христијан, Митковски Дамјан, Кузмановски Матеј. Димитриевски Лука, Станковски Марко, Јовановиќ Милош, Стојановски Леонид и нивната менторка Сузана Николовска се нашата гордост!Прочитај повеќе

29136189_1683690791669422_8677931781051806006_n8 Март со „Порака наша“

Нашите вредни ученици од деветто одделение заедно со штитениците од „Порака наша“, вредно ги изработија осмомартовските честитки и пораки. Со својот шарм привлекоа внимание на минувачите честитајќи им го празникот на понежниот пол и продавајќи им рачно изработени честитки .Прочитај повеќе…

25Изберено лого за проектот „Сложувалка“

Од 02-06.03.2018 г. на фан страната на нашето училиште се гласаше за  логото на новиот проект кој се реализира во нашето училиште заедно со Меѓуопштинско здружение на лица со телесен инвалидитет – Куманово, Кратово и Крива Паланка – МОБИЛНОСТ Куманово...Прочитај повеќе

DSCN5282Одбележан денот на вљубениете

Осмоодделениците поддржани од нивните наставници, денеска ја раздвижија атмосфетата меѓу учениците и наставниците со продажен базар на колачиња и го одбележаа Денот на вљубените…Прочитај повеќе

DSCN5267Училиштен натпревар во изразно читање

Со цел откривање на талентирани ученици во изразно читање, училишната библиотека „Фиданка“ на 06.0.2018 г. го организира и реализира училишниот натпревар во изразно читање на ниво на генерации…Прочитај повеќе

Активности

Mногу од активностите кои се спороведоа во училиштето дадоа голем бенефит за воспитно образовната работа и постигањата на училиштето. Особено внимание беше посветено на професионалниот развој на наставниот кадар. Организирани се повеќе обуки, од кои произлегоа корисни сознанија за надоградување на наставниците за работа со ученици со посебни образовни потреби, за подготвување на учениците за екстерно тестирање и намалување на разликите во оценките од екстерно тестирање и од наставникот. Прочитај повеќе!